logo

Προβληματικές Διαβάσεις ΑμεΑ στην πόλη του Κιλκίς (Video)

Στην εικόνα των δρόμων, των πεζοδρομίων και των διαβάσεων μιας πόλης διακρίνεται το ενδιαφέρον προς τους πολίτες αλλά ταυτόχρονα και ο σεβασμός προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες!
 
Υπάρχει μια λειψή και ταυτόχρονα άχρηστη διάβαση για τους πεζούς με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) στην οδό Μοσκώφ. Σημειωτέον ότι βρίσκεται σε εμφανέστατο σημείο, ακριβώς δίπλα στο Δημαρχείο του Κιλκίς.
Ποιο είναι λοιπόν το λάθος σε αυτήν την διάβαση…
 
Ενώ από την αριστερή πλευρά (όπως διέρχονται τα αυτοκίνητα), είναι φτιαγμένη για να μπορούν να την διέρχονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ), παρατηρούμε αυτόματα ότι στη δεξιά πλευρά υψώνεται το εμπόδιο της καθημερινότητας!
 
1ο εμπόδιο:
Ψηλή στηθιαία πρόσοψη του πεζοδρομίου.
2ο εμπόδιο:
Μεταλλικά κολωνάκια που σκοπό έχουν την παρεμπόδιση της στάθμευσης των οχημάτων.
3ο εμπόδιο:
Ένας άσχετος στύλος στην μέση του πουθενά ή μάλλον στην μέση της διάβασης…, κάτι σαν «ντεκόρ» χώρου γιατί έτσι τους ταίριαξε βρε αδερφέ!
 
 
Επισήμανση :
1. Οι διαβάσεις θα πρέπει να διευκολύνουν την διέλευση των πεζών (σημαντικότερα των ΑμεΑ) και να μην είναι παγίδα εμπλοκής σε κάποιο ατύχημα.
2. Η σωστή κατασκευή στις διαβάσεις των πεζών είναι πρωταρχικής σημασίας σε όλους τους Δήμους, διότι έχει άμεση σχέση με την ασφάλεια των πεζών αλλά και με την εύρυθμη και ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.
3. Για κάθε διάβαση πεζών θα πρέπει να εκπονείται μελέτη, από συγκοινωνιολόγο μηχανικό που να λαμβάνει υπόψη του, όλους εκείνους τους παράγοντες όπως κυκλοφορία, τοπικές συνθήκες, ΑμεΑ κ.α. ώστε μετά την κατασκευή του να είναι απόλυτα λειτουργικός.
 
Εδώ, στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μία άχρηστη διάβαση ΑμεΑ σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της πόλεως μας … και όπως προανέφερα, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Δημαρχείο όπου σου «βγάζει» το μάτι εάν δεν θέλεις να την δεις.
 
 
Ερώτηση:
 
1. Ειλικρινά τώρα, διακρίνεται εσείς κάτι σωστό στην συγκεκριμένη διάβαση;;;
2. Θα θέλατε εσείς οι ίδιοι να βρεθείτε στην θέση του οποιουδήποτε με κινητικό πρόβλημα, όπως π.χ. ενός ηλικιωμένου, ενός παιδιού ή ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες;
 
Υ.Γ. Μου δίνεται την εντύπωση ότι όλοι εσείς που ασχολείστε με αυτού του είδους την δουλειά, την μελέτη ή την κατασκευή διαβάσεων ότι θεωρείτε την συγκεκριμένη διάβαση για την «Διάβαση των θαυμάτων»!
 
Δείτε το παρακάτω βίντεο και ο καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματά του